ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS

Υγεία, ευεξία, ευτυχία: Βάλτε στο πιάτο σας τροφές που ενεργοποιούν το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα σας

Έχουμε μέσα μας ένα σημαντικό ρυθμιστικό σύστημα το οποίο, όταν ενεργοποιείται, έχει θεραπευτική δράση σε πολλά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα στον πόνο και τη φλεγμονή, αλλά και σε σοβαρές ασθένειες όπως η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, η ανορεξία, η επιληψία, η σχιζοφρένεια, οι καρδιαγγειακές διαταραχές, η νόσος Alzheimer’s, και η νόσος Parkinson’s.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα και ενεργοποιείται από κάποιες φαρμακευτικές ουσίες μέσω των υποδοχέων CB1 (κυρίως στον εγκέφαλο και σε μικρότερη συγκέντρωση στην καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς, ήπαρ, πάγκρεας και αλλού) και CB2 (κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα).

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα συμμετέχει στην ομαλή λειτουργία των φυσιολογικών διαδικασιών στο σώμα μας, όπως είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού, της όρεξης και βουλιμίας, του πόνου, του άγχους, της ανάπτυξης των οστών, και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης φάνηκε ότι το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος στο έμβρυο.

Διάφοροι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάποιες τροφές έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν θεραπευτικά αυτό το τόσο σημαντικό Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα μέσα στον οργανισμό μας. Ας δούμε πιο κάτω ποιές είναι αυτές οι τροφές και σε ποια προβλήματα μπορούν να βοηθήσουν.

Τροφές που ενεργοποιούν το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα μας

Κόκκινες καυτές πιπεριές – όρεξη, βουλιμία, ανοσοποιητικό

Η καπσαϊκίνη (capsaicin), η ουσία που κάνει τις πιπεριές «καυτές», προκαλεί την παραγωγή του κανναβινοειδούς ανανδαμίδη (anandamide) το οποίο μέσω της δράσης του στον υποδοχέα κανναβινοειδών CB2, ελέγχει την όρεξη και καταστέλλει την βουλιμία. Επίσης ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού στα έντερα και την ισορροπία μεταξύ ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος

Εχινάκεια -κρυολόγημα, αρθριτικά, ημικρανίες, άγχος

Η Εχινάκεια περιέχει τις ουσίες Ν-αλκυλαμίδη-N-alkylamides που αντιδρούν με τον υποδοχέα CB2 του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μας. Η Εχινάκεια φάνηκε ότι μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι αρθριτικά, ημικρανίες, άγχος κλπ.

Σοκολάτα και Κακάο – ευτυχία, ευεξία, χαλάρωση

Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν ουσίες που μιμούνται τα κανναβινοειδή ενεργοποιώντας τους υποδοχείς τους ή αυξάνοντας τα επίπεδα της ουσίας ανανδαμίδης (anandamide) που λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής και μας προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας, χαλάρωσης, και ευεξίας

Μαύρο πιπέρι – αρθριτιδα, οστεοπόρωση, χημειοθεραπεία

Το μαύρο πιπέρι περιέχει μεγάλη ποσότητα της ουσίας βήτα-καριοφυλλίνη (beta-caryophyllene) το οποίο δρα σαν κανναβινοειδές στον υποδοχέα CB2. Έρευνες έδειξαν αντιφλεγμονώδη δράση σε αρθρίτιδα και οστεοπόρωση καθώς και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αντικαρκινικών φαρμάκων.

Δενδρολίβανο -κατάθλιψη, άγχος, έλκος στομάχου

Το δενδρολίβανο (rosemary) περιέχει επίσης την ουσία βήτα-καριοφυλλίνη (beta-caryophyllene) την οποία έρευνες έδειξαν να έχει αντικαταθλιπτική και αγχολυτική επίδραση. Όταν συνδυασθεί με άλλα κανναβινοειδή μπορεί να βοηθήσει το έλκος του στομάχου.

ΠΗΓΕΣ

  1. Kaur et al. Endocannabinoid System: A Multi-Facet Therapeutic Target
  2. Mackie K. Cannabinoid receptors as therapeutic targets. Annu Rev Pharmacol Toxicol.
  3. J. Agric. Food Chem. 2017, 65, 43, 9435–9442