ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Διατροφή για άτομα που παίρνουν κορτιζονούχα σκευάσματα

Τα κορτιζονούχα σκευάσματα (κορτικοστεροειδή), όταν λαμβάνονται με οδηγίες ιατρού, είναι χρήσιμα, λόγω της αντιφλεγμονώδους και ανοσοκατασταλτικής δράσης τους, για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως στις ρευματοειδείς παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα καθώς και για αλλεργίες, ασθμα, καρκίνο και δερματικά.

Όμως ενδέχεται να προκαλέσουν και ανεπιθύμητες παρενέργειες, ειδικά όταν λαμβάνονται μακροχρόνια. Αυτές είναι, πολύ συχνά, αρκετα σοβαρές και περιλαμβάνουν απώλεια μυών (σαρκοπενία) και οστικής μάζας (οστεοπόρωση), υπέρταση, μεταβολικές διαταραχές, και σπλαχνική παχυσαρκία.

Ερευνητές εξέτασαν δημοσιευμένες μελέτες σχετικές με το κατά πόσο κάποια διατροφικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση αυτών των παρενεργειών. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Rheumatology Advances in Practice, έδειξαν ότι αύξηση τεσσάρων διατροφικών στοιχείων –πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη Δ, και αλάτι– μαζί με κάποιες αλλαγές στον τρόπο διατροφής μπορεί να μετριάσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των κορτικοστεροειδών. Ας δούμε πιο κάτω που τα βρίσκουμε αυτά τα στοιχεία στη διατροφή μας

Αυξήστε τις τροφές με ολοκληρωμένη πρωτεΐνη

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι οι ζωϊκές οι οποίες περιέχουν ολοκληρωμένη πρωτεΐνη με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να παράξει ο ανθρώπινος οργανισμός. Οι φυτικές πηγές δυστυχώς δεν περιέχουν ολοκληρωμένη πρωτεϊνη, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, γιαυτό πρέπει να γίνονται συνδυασμοί μέσα σε ένα γεύμα, όπως για παράδεγιμα όσπρια με ρύζι, ρεβίθια-χούμοι με ψωμί, ταχίνι με φασόλια.

Κάτι ήξεραν οι γιαγάδες μας που μας τάϊζαν τις φακές μαζί με ρύζι-η λεγόμενη μουτζιέντρα στα Κυπριακά! Αλάνθαστη η λαϊκή σοφία !!

ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ

ΚρέαςΑυγάΨάρια
Τυρί με καλή ζύμωσηΓιαούρτιΚεφίρ
ΚινόαΦασόλια σόγιαςΦαγόπυρο

Μην το παρακάνετε με το κρέας, δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Καλύτερα αυξήστε τα αυγά, πάντα βιολογικά (ΟΧΙ ελεύθερης βοσκής), το ψάρι, το φαγόπυρο, το κινόα, και το κεφίρ, και κάνετε τους φυτικούς συνδυασμούς που αναφέρονται πιο πάνω

Αλάτι στη διατροφή

Αυξήστε (με μέτρο!) το αλάτι, θαλασσινό ή Ιμαλαΐων, αλλά συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας αν έχετε υπέρταση για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για τις ποσότητες αλατιού που πρέπει να τρώτε. Προσθέτετε συχνά στο φαγητό λαχανικά που περιέχουν φυσικό αλάτι όπως σέλινα, αγκινάρες, καρότα

Μην ξεχνάτε να συνδυάζετε το αλάτι με μπόλικο κάλλιο που θα το βρείτε, ιδιαίτερα άφθονο, στα λαχανικά, στα φρούτα και στα όσπρια. Τρώτε πάντα μεγάλες σαλάτες μαζί με το φαγητό σας ιδιαίτερα αν είναι πολύ αλατισμένο το φαγητό. Και αποφύγετε το κοινό αλάτι εμπορίου.

Τροφές με απορροφήσιμο ασβέστιο

Το πρόβλημα με το ασβέστιο είναι συνήθως η απορρόφηση του και όχι η μειωμένη πρόσληψη του. Οι πιο κάτω τροφές περιέχουν ασβέστιο που ο οργανισμός των ενηλίκων ανθρώπων μπορεί να απορροφήσει.

ΛΑΧΑΝΙΚΑΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ & ΣΠΟΡΟΙΨΑΡΙΑΦΡΟΥΤΑ
ΔυόσμοςΤαχίνιΣαρδέλεςΣύκα
ΜαϊντανόςΣησάμιΚάβουραςΦλούδα λεμονιού
ΣπανάκιΑμύγδαλαΑστακόςΒερίκοκκα
ΜπάμιεςBrazil nutsΓαρίδεςΣουλτανίνα
Κουλούμπρα(γογγύλι)ΦουντούκιαΜύδιαΕλιές
Κουκιά φρέσκαΦυστίκια ΑιγίνηςΠορτοκάλια
Φασολάκια φρέσκαΗλιόσποροιΣταφίδες
Λάχανο ωμό (κραμπί)ΚαρύδιαΦοινίκια ξηρά
ΣέλινοΚαρύδια πέκανΜανταρίνια
ΜπρόκολοΚάστανα
Κρεμμυδάκια φρέσκα

Βιταμίνη Δ-διατροφή και τρόπος ζωής

  1. ΗΛΙΟΣ: Η καθημερινή/συστηματική έκθεση στον ήλιο μεγάλης έκτασης γυμνού δέρματος, χωρίς να βάλετε αντιηλιακό, είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος να παράξει ο οργανισμός σας βιτ. Δ3 (Cholecalciferol).
  2. ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ: Αποφύγετε να φοράτε συχνά τα σκούρα γυαλιά ήλιου γιατί κλείνουν μια σημαντική πηγή παραγωγής βιταμίνης Δ μέσω της ίριδας των ματιών.
  3. ΤΡΟΦΕΣ: Κρόκος αυγού, συκωτι, σαρδέλες σολομός, τυρί, γιαούρτι
  4. ΛΙΠΑΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Βάλτε καλά λίπη στη καθημερινή διατροφή όπως ελαιόλαδο και αγνό ζωϊκό βούτυρο.
  5. ΥΠΝΟΣ: Κοιμάστε 6-8 ώρες κάθε βράδυ σε σκοτεινό δωμάτιο
  6. ΜΑΓΝΗΣΙΟ: Απαραίτητο συνοδευτικό για την απορρόφηση της βιταμίνης Δ: πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα, μπανάνες, όσπρια.

Και αφαιρέστε από τη διατροφή σας τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές…

Όπως, για παράδειγμα, τα προπακεταρισμένα έτοιμα φαγητά σε κονσέρβες, τα ζαχαρωμένα δημητριακά προγεύματος, τις έτοιμες σάλτσες σε κονσέρβες, τα βιομηχανοποιημένα ψωμιά, τα αναψυκτικά, το τηγανητό κοτόπουλο, τους έτοιμους καφέδες σε κονσέρβες, τα ενεργειακά ποτά, τα μπισκότα και κράκερς, τα πακεταρισμένα πατατάκια, τους χυμούς με ζάχαρη, τα γλυκίσματα κλπ.