
Είναι γνωστό ότι το συκώτι (ήπαρ) μας έχει μια μοναδική ικανότητα να ‘ξαναγενιέται’. Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα είναι ότι αυτή η ανανέωση των ηπατικών κυττάρων συνεχίζει και καθώς γερνάμε.
Αυτή τη σημαντική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Δρέσδης. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται αναδρομική χρονολόγηση γέννησης με ραδιοάνθρακα (retrospective hydrocarbon birth dating technique) εξέτασαν το συκώτι από διάφορα άτομα που απεβίωσαν σε ηλικίες από 20 έως 84 ετών και με έκπληξη βρήκαν ότι όλα είχαν περίπου την ίδια ηλικία, λιγότερο από τριών ετών.
Προφανώς, το γήρας δεν εμποδίζει τα κύτταρα του ήπατος να ανανεωθούν, με κάποιες διαφοροποιήσεις στή διαδικασία ανανέωσης, αλλά το ίδιο καλά όπως στις νεαρές ηλικίες. Με την ευκαιρία ας δούμε ποια διατροφή στηρίζει την υγεία και καλή λειτουργία του συκωτιού
Τι θέλει το συκώτι μας για να είναι υγιές
1. Πικρές τροφές
Υπάρχουν άφθονες πικρές τροφές σε μια ισορροπημένη διατροφή, όπως για παράδειγμα στη δική μας παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή. Πολλές από αυτές τις τρώμε καθημερινά χωρίς οι περισσότεροι από μας να το γνωρίζουμε, όπως για παράδειγμα ραδίκια, μαρούλι, ρόκα, αγκινάρες, μπρόκολα, ραπανάκια λάχανα, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, θυμάρι, δενδρολίβανο, δάφνη, μαντζουράνα, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, καφές, κακάο, πράσινο τσάι. Άλλες σημαντικές πικρές τροφές είναι τα κουκούτσια από τα βερίκοκκα, τα πικραμύγδαλα, τα μοσχολέμονα (lime), τα κιτρόμηλα (νεράντζια), ο αμάραντος, το κεχρί, το κάρδαμο, η μπύρα
2. Ωμεγα-3: Ψάρια, σπόροι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Σολομός (καλύτερα βιολογικός), σαρδέλες, καλαμάρι, ρέγγα (φρέσκια), γαύρος, σκουμπρί
- Καρύδια (αγοράζετε τα με τα τσόφλια και σπάζετε τα αμέσως πριν τα φάτε γιατί οξειδώνοντα ταχύτατα τα Ω3)
- Λιναρόσπορος. Αλέθετε τον αμέσως πριν τον φάτε
- Κολοκυθόσπορος
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
3. Ελαιόλαδο
Βεβαιωθείτε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ελαιόλαδο που αγοράζετε είναι έξτρα παρθένο, αποθηκευμένο σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Και φυλάγετε το πάντα σε σκοτεινό μέρος. Το φως της ημέρας το οξειδώνει ταχύτατα.
4. Βότανα και μπαχαρικά για το συκώτι
Τα πιο κάτω φάνηκαν από έρευνες να στηρίζουν τη καλή λειτουργία του συκωτιού.
- Γάλα γαϊδουράγκαθου (Milk Thistle)
- Ginseng
- Licorice
- Κουρκουμάς (κουρκουμίνη)
- Ginger
- Ταραξάκο (Dandelion)
- Καυτές πιπεριές (καψαϊκίνη)
- Μαύρο πιπέρι (πιπερίνη)
- Κανέλλα, Γαρίφαλλα, nutmeg (Methylenedioxyphenyl)
Όμως, αν θα τα πάρετε τα πιο πάνω σε μορφή εκχυλίσματος ή άλλου τύπου διατροφικού συμπληρώματος θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλή από ειδικό διατροφολόγο ή από τον θεράποντα ιατρό σας άν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή παίρνετε φάρμακα.
5. Προσοχή στις λιποδιαλυτές βιταμίνες
Μην παίρνετε μεγάλες δόσεις των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, Δ, Ε, Κ και όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Προτιμάτε της λιποδιαλυτές βιταμίνες να τις παίρνετε με τη διατροφή και τη βιταμίνη Δ με τον ήλιο
Περισσότερα για την βιταμίνη Δ και που τη βρίσκετε διαβάστε στα άρθρα
1. Εχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Δ;
2. Οστεοπόρωση τι περιέχει μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη Δ

Γενικά τρώτε καθαρές τροφές χωρίς χημικά πρόσθετα, φυτοφάρμακα, και άλλες χημικές ουσίες. Το συκώτι μας είναι ένα ‘εργοστάσιο’ που καθαρίζει όλα τα ‘σκουπίδια’ που καταπίνουμε καθημερινά. Προσπαθείστε να μαγειρεύετε το φαγητό σας, όσο είναι δυνατόν, στο σπίτι, και αν τρώτε έξω διαλέγετε απλά φαγητά χωρίς σάλτσες και γαρνιτούρες που δεν ξέρετε τι περιέχουν.
Κατηγορίες:ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ, ΗΠΑΡ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΣΥΚΩΤΙ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.