
Ερευνητές έδειξαν πρόσφατα τον τρόπο που η βιταμίνη Κ2 (στην μορφή ΜΚ-7) μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών στα άτομα με οστεοπόρωση και βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology, η ευεργετική δράση της Κ2 (ΜΚ7) οφείλεται στην ιδιότητα της να δρα ως συμπαράγοντας στην προώθηση του ασβεστίου μέσα στο σώμα μόνο εκεί που είναι απαραίτητο, όπως στην ενδυνάμωση των οστών. Ταυτόχρονα η Κ2-ΜΚ7 εμποδίζει την εναπόθεση του ασβεστίου σε όργανα όπως είναι το καρδιαγγειακό σύστημα, αποτρέποντας την αγγειακή ασβέστωση (αρτηριοσκλήρωση)
Όπως είδαμε και σε προηγούμενα άρθρα, υπάρχει άφθονο ασβέστιο στη διατροφή μας, ακόμα και αν τρώμε μόνο φυτικές τροφές (veganism). Όμως αυτό το ασβέστιο δεν πάει πάντα εκει που το θέλουμε όπως, για παράδειγμα, στα οστά για να τα προστατεύσει από κατάγματα καθώς γερνούμε. Αντίθετα, πολύ συχνά πάει εκεί που δεν το θέλουμε, όπως στις αρτηρίες μας κάνοντας τις σκληρές και άκαμπτες χωρίς ελαστικότητα. Εδώ είναι που επεμβαίνει η Κ2-ΜΚ-7 για να προωθήσει το ασβέστιο στα οστά και όχι στις αρτηρίες.
Που βρίσκουμε την Κ2-ΜΚ7
Η βιταμίνη Κ2 είναι μια οικογένεια μενακινόνων (menaquinones) που αποτελούν την μία από τις δύο μορφές της βιταμίνης Κ. Η άλλη μορφή της είναι η βιταμίνη Κ1, γνωστή ως φυλλοκινόνη (phylloquinone). Από την μενακινόνες, ξεχωρίζουμε τη ΜΚ7, γνωστή ως μενακινόνη-7 (MK-7), η οποία παράγεται μέσα στα έντερα μας από συγκεκριμμένα βακτήρια. Προφανώς χρειάζεται μια υγιής ισορροπημένη μικροβιακή χλωρίδα για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή Κ2-ΜΚ7
Μπορούμε όμως να την πάρουμε και από τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση από συγκεκριμμένα βακτήρια όπως και μέσα από συμπληρώματα διατροφής.
Ποιές τροφές περιέχουν Κ2(ΜΚ7)
Σύμφωνα με έρευνες τα πιο κάτω τρόφιμα περιέχουν Κ2-ΜΚ7
- Natto. Ένα Γιαπωνέζικο παραδοσιακό τρόφιμο που είναι η πιο πλούσια πηγή Κ2(ΜΚ7). Το Natto γίνεται με την ζύμωση φασολιών σόγιας με τον Bacillus subtilis
- Τυριά με κανονικά λιπαρά που έγιναν με φυσική ζύμωση: Στον δυτικό κόσμο η πλουσιότερη πηγή Κ2 (ΜΚ7) είναι τα τυριά, ιδιαίτερα κάποια που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση με συγκεκριμένα βακτήρια. Ερευνητές εξέτασαν αρκετα τυριά που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες
- Γενικά, τα πιο ώριμα (παλαιωμένα) τυριά είχαν περισσότερη Κ2-ΜΚ7 από τα νεαρά τυριά λόγω της αυξημένης ανάπτυξης βακτηρίων με το πέρασμα του χρόνου
- Το ολλανδικό τυρί Gouda με όλα τα λιπαρά του (50% λίπος) μετά από 13 εβδομάδες ζύμωση είχε γύρω στα 650ng/g, πολύ περισσότερο από τα πιο νεαρά γκούντα και από τα γκούντα με λιγότερο λίπος.
- Το γαλλικό τυρί Münster (από το Vosges) από ωμό μη παστεριωμένο γάλα είχε τη μεγαλύτερη ποσότητα Κ2-ΜΚ7 (801ng/g K2
- Το γαλλικό τυρί Camembert (681 ng/g)
- Το γαλλικό Roquefort (381 ng/g).
- Το Ολλανδικό τυρί Edam με 40% λίπος 647 ng/g
- Το Ολλανδικό τυρί Maasdam με 45% λίπος μετά από 5 εβδομάδες ζύμωση είχε 490 ng/g μενακινόνης Κ2
- Το γαλλικό Roquefort με 381 ng/g
- Τα γαλλικά τυριά Brie και Boursin είχαν χαμηλές ποσότητες Κ2 (125 ng/g και 111 ng/g αντίστοιχα)
- Το αγγλικό τυρί Cheddar 494 ng/g
- Το αγγλικό τυρί Stilton 235 ng/g
- Το Νορβηγικό Gamalost 542 ng/g
- Το Νορβηγικό Norvegia 415 ng/g
- Τα τυριά των χωρών της Μεσογείου φέτα, μοτζαρελλα, gorgonzola, pecorino είχαν αμελητέες ποσότητες (3 ng/g)

Μη ξεχνάτε ότι η βιταμίνη Κ2 ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών. Αυτό σημαίνει ότι για να απορροφηθεί χρειάζεται κάποιο λίπος όταν την παίρνουμε (βούτυρο, λάδι). Όπως είδαμε πιο πάνω τα πιο πλούσια σε Κ2-ΜΚ7 τυριά ήταν αυτά που είχαν όλα τα λιπαρά τους. Μη φοβάστε, λοιπόν, τα φυσικά αγνά λίπη. Αυτά που πραγματικά σας βλάπτουν είναι τα τεχνητά λίπη, όπως οι βιομηχανοποιημένες μαργαρίνες και τα υπερ-επεξεργασμένα σπορέλαια εμπορίου.
ΠΗΓΕΣ
Κατηγορίες:ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ, ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ, ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.