ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Βάλτε τα αυγά στη διατροφή σας για να αποφύγετε τον μαρασμό του εγκεφάλου…και όχι μόνο!

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χαμηλή πρόσληψη χολίνης στη διατροφή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάϊμερς. Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα  3.224 ατομων, άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 54 χρόνια, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια.  Η χαμηλή πρόσληψη χολίνης φάνηκε να έχει σημαντική συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και ιδιαίτερα με Αλτσχάϊμερ.

Προφανώς η χολίνη είναι μια πολύ σημαντική ουσία για την υγεία μας, ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και το συκώτι μας, όμως ΠΡΟΣΟΧΗ σε ποια μορφή θα την πάρουμε!

Έρευνες έδειξαν ότι η χολίνη σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ουσίας Trimethylamine N-oxide (TMAO) η οποία ενοχοποιήθηκε για πρόκληση αθηρογένεσης και θρομβώσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αντίθετα τα συμπληρώματα φωσφατιδυλχολίνης δεν επηρεάζουν τον μεταβολίτη TMAO.

Αυγά-η ασφαλέστερη πηγή χολίνης

Ο κρόκος των αυγών είναι η πλουσιότερη πηγή χολίνης και, όπως δείχνουν οι έρευνες, η ασφαλέστερη. Ο λόγος είναι διότι η χολίνη που περιέχουν τα αυγά είναι στην μορφή φωσφατιδυλχολίνης (phosphatidylcholine). Η φωσφατιδυλχολίνη φάνηκε και σε αρκετές προηγούμενες έρευνες ότι παρατείνει σημαντικά την ζωή και αποτρέπει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάϊμερς.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine, η κατανάλωση 4 μεγάλων αυγών (hard-boiled) την ημέρα για τέσσερεις εβδομάδες δεν προκάλεσε σημαντική αύξηση στα επίπεδα του επικίνδυνου μεταβολίτη Trimethylamine N-oxide (TMAO) ούτε επηρέασε την δραστηριότητα των αιμοπεταλίων. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν με τη λήψη καψούλων φωσφατιδυλχολίνης με την ίδια ποσότητα χολίνης.

Αντίθετα τα συμπληρώματα χολίνης, στην ίδια ποσότητα με τα 4 αυγά, ανέβασαν σημαντικά τα επίπεδα του μεταβολίτη Trimethylamine N-oxide (TMAO) στο αίμα και στα ούρα και αύξησαν την συσσώρευση των αιμοπεταλίων, ανεβάζοντας σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Ούτε την χοληστερόλη δεν επηρέασαν τα αυγά

Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμμιά αλλαγή στους δείκτες χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων από την κατανάλωση των 4 αυγών την ημέρα. Ούτε στην ολική χοληστερόλη, ούτε στην ‘κακή’ χοληστερόλη (LDL), ούτε στην ‘καλή χοληστερόλη (HDL), ούτε στα τριγλυκερίδια. Ουτε και τα συμπληρώματα χολίνης δεν επηρέασαν τα λιπίδια.

Είναι προτιμότερο να αγοράζετε αυγά από κότες που μεγαλώνουν ελεύθερες και τρώνε φυσική τροφή, όπως είναι για παράδειγμα τα βιολογικά. Παρόλο που στην έρευνα δεν αναφέρεται αν χρησιμοποιήθηκαν βιολογικά αυγά, κατά την άποψη μου είναι καλύτερα, στο μέτρο του δυνατού, να τρώτε βιολογικά.