ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Τα ρεβίθια μειώνουν σημαντικά την ‘κακή’ χοληστερόλη και τη γλυκόζη στο αίμα. Πως να τα τρώμε πιο συχνά

Τα ρεβίθια (Cicer arietinum L.) είναι μια από της αρχαιότερες τροφές και αποτελεί την δεύτερη πιο σημαντική καλλιέργεια οσπρίων στον κόσμο μετά το κοινό φασόλι. Είναι μια εξαιρετική πλήρης τροφή, πηγή πολλών θρεπτικών στοιχείων, πρωτεϊνης, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Μεταξύ άλλων, περιέχουν ψηλές ποσότητες φολικού οξέος, σιδήρου και ψευδαργύρου, ανάλογα με την περιοχή της καλλιέργειας τους, γεγονός που τα καθιστά σημαντική τροφή για πολλούς λαούς.

Δείτε στο τέλος του άρθρου μια εξαιρετικά νόστιμη και θεραπευτική δική μου συνταγή για ρεβίθια κάρυ

Ιστορικά, η παλαιότερη χρήση των ρεβιθιών ανιχνεύεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην αρχαία Αίγυπτο. Συνταγές με ρεβίθια αναφέρονται και σε μερικά από τα πρώτα συγγράματα των Ρωμαίων οι οποίοι τα έτρωγαν βραστά, ψητά, ενώ τους πράσινους τρυφερούς σπόρους, πριν ωριμάσουν, τους έβαζαν μέσα σε επιδόρπια. Ο Πλίνιος συνιστούσε τα ρεβίθια ως διουρητικά, για την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες, και για ερεθισμούς του δέρματος

Ρεβίθια και διαβήτης

Τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έχουν την δυνατότητα να μετριάζουν την επίδραση τροφίμων με ψηλό γλυκαιμικό δείκτη όταν καταναλώνονται μαζί. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients οι αποκρίσεις της γλυκόζης μετά από κατανάλωση φαγητού με χούμους ήταν τέσσερεις φορές χαμηλότερες από αυτές του λευκού ψωμιού. Η κατανάλωση άσπρου ψωμιού μαζί με χούμους μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, σε σύγκριση με την κατανάλωση άσπρου ψωμιού μόνο. Σε άλλες έρευνες φάνηκε ότι τα ρεβίθια βελτιώνουν σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη και προλαμβάνουν την μεταγευματική υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Ρεβίθια και χοληστερόλη

Ερευνητές από το St. Michael’s Hospital στο Τορόντο μετά από συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 26 ερευνών (RCTs) σε συνολικά 1037 ενήλικες σε μέτριο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, βρήκαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων (130γραμμάρια, ρεβίθια, φακές, φασόλια ή μπιζέλια) για έξι εβδομάδες, μείωσε σημαντικά την ‘κακή’ χοληστερόλη (LDL). Σε άλλη έρευνα φάνηκε σημαντική βελτίωση στην ολική χοληστερόλη και στη ΄κακή’ LDL με την κατανάλωση ρεβιθιών.

Βάλτε τα ρεβίθια στην διατροφή σας

Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι να τρώτε τα ρεβίθια που σίγουρα θα βρείτε κάποιον από αυτούς να σας ταιριάζει. Σε χώρες όπως η Ινδία τα ρεβίθια αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής τους. Ιδιαίτερα το ρεβιθάλευρο (αλεσμένα ρεβίθια) χρησιμοποιείται ευρέως για να φτιάχνουν ψωμί (πίττες) και διάφορα σνακ. Στην Ασία και Αφρική τα ρεβίθια προστίθενται στα μαγειρευτά φαγητά, σε σούπες και σαλάτες. Στην Ελλάδα και Κύπρο τρώμε τα ρεβίθια με διάφορους τρόπους όπως:

  • Ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος των ρεβιθιών στην κατασαρόλα με σέλινο ή σπανάκι, ντομάτα φρέσκα (ή σάλτσα), ελαιόλαδο, κρεμμύδι και μπαχαρικά (πιπέρι, ρίγανη, ή ότι άλλο σας αρέσει κλπ)
  • Χούμοι: Οι χούμοι είναι ένα μείγμα από λιωμένα ψημένα ρεβίθια ανακατεμένα με ταχίνι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και λιωμένο σκόρδο. Αποτελούν ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα από μόνοι τους ή μπορούν να συνοδεύσουν τα περισσότερα φαγητά. Ιδιαίτερα θρεπτικά για τα παιδιά μπορούμε να βάλουμε τους χούμους, αντι για βούτυρο, στα σάντουιτς για το σχολείο.
  • Το ρεβιθάλευρο: Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν αλεύρι για να φτιάξετε πίτες (ψωμί) η κρέπες όπως κάνουν οι Ινδοί.
  • Τα ‘στραγάλλια’: Ο Ελληνικός έξυπνος τρόπος για να τρώμε ρεβίθια που θεωρούνται υπερτροφή. Βρήκα μια συνταγή για να φτιάξεις στραγάλια από ένα site: Χρειάζεται ρεβίθια, αλάτι, στάχτη κοσκινισμένη, βασιλικό, και βρόχινο νερό (κάπως περίπλοκο!). Υπάρχουν στην αγορά μπόλικα έτοιμα προς κατανάλωση!

Εγώ θα σας δώσω τη δική μου συνταγή ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΑΡΥ με μπόλικα μπαχαρικά που τα κάνουν εξαιρετικά νόστιμα με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Ρεβίθια κάρυ για δύο άτομα

ΥΛΙΚΑ

  • Ένα ποτήρι ρεβίθια
  • 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
  • Δύο καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Ένα ματσάκι σέλινο
  • Μια φρέσκα ντομάτα κομμένη σε 4 κομμάτια
  • Μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας
  • Ένα κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε πράσο
  • Αρωματικά: Φρέσκο δενδρολίβανο και ρίγανη από την γλάστρα μου (αν δεν έχετε φρέσκα βάλτε ξηρά)
  • Μπαχαρικά:
    • Ένα κοφτό κουταλάκι κουρκουμά (turmeric)
    • Mισό κοφτό κουταλάκι πιπερόριζα (ginger)
    • Μισό κοφτό κουταλάκι αλεσμένο κόλιανδρο
    • Μαύρο πιπέρι όσο σας αρέσει εγώ βάζω αρκετό
    • Λίγο τσίλι αλεσμένο (προαιρετικό)
    • Μια πρέζα μαύρο κύμινο
    • Λίγο αλάτι (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φουσκώνετε τα ρεβίθια από το βράδυ. Το πρωί αλλάζετε το νερό, τα βράζετε μερικά λεπτά και ξαναλλάζετε το νερό. Τα ψήνετε μέχρι να μισοψηθούν τα κατεβάζετε από την φωτιά και αδειάζετε το νερό. Προσθέτετε φρέσκο νερό όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει καλά. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνετε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ρεβίθια και τα χόρτα. Αν σας αρέσουν σαν σούπα αφήστε όλο το νερό μέσα. Αν τα προτιμάτε πιο πηχτά ανοίξτε το καπάκι και αφήστε τα να ψήνονται σε χαμηλή φωτιά για λίγο μέχρι να εξατμισθεί αρκετό από το νερό τους. Σερβίρετε με μαύρες ελιές και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!