ΔΙΑΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ-NUTRACEUTICALS

Χρήσιμες συμβουλές πως να παίρνουμε τις βιταμίνες για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Τα διατροφικά συμπληρώματα ‘συμπληρώνουν‘ την διατροφή δεν την αντικαθιστούν

Τα Διατροφικά Συμπληρώματα (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βότανα κλπ) δεν λειτουργούν όπως τα φάρμακα και δεν θεραπεύουν συγκεκριμένες ασθένειες αλλά ενισχύουν τον οργανισμό δίνοντας του τα κατάλληλα εφόδια για να αντιμετωπίσει ή να προλάβει ασθένειες ή να βελτιώσει την υγεία του μακροχρόνια. Για να είναι αποτελεσματικά χρειάζεται να τα συνοδεύουμε πάντοτε με μια ισορροπημένη Διατροφή και ένα υγιεινό Τρόπο Ζωής. Όπως δηλώνει και το όνομα τους συμπληρώνουν τα γεύματα, δεν τα αντικαθιστούν! Γιαυτό, κατά κανόνα, τα διατροφικά συμπληρώματα λαμβάνονται μαζί με το το φαγητό για να είναι πιο αποτελεσματικά και ασφαλή. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα. Επίσης προσοχή χρειάζεται από κάποια συμπληρώματα που εμπεριέχουν κινδύνους από αντιδράσεις με τροφές ή φάρμακα. Ας δούμε κάποια από τα πιο γνωστά διατροφικά συμπληρώματα και τροφές με φαρμακευτική δράση

Οδηγίες για γνωστα διατροφοφαρμακα

Οι πιο κάτω οδηγίες είναι γενικές και μπορεί να είναι διαφορετικές σε περίπτωση εξατομικευμενης θεραπείας που ετοιμάζεται ειδικά για κάποιο άτομο από Ειδικό Διατροφολόγο.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: Τα παίρνουμε συνήθως με άδειο στομάχι με ένα ποτήρι νερό τουλάχιστον μισή ώρα πριν το πρόγευμα ή/και το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Αν παίρνετε αντιβιοτικά κρατείστε τα προβιοτικά σε όσο το δυνατό μεγάλη χρονική απόσταση από τα αντιβιοτικά για να μην τα παίρνετε άδικα, αφού δεν θα μείνουν ζωντανά στην παρουσία των αντιβιοτικών (π.χ. το πρωί το ένα, το βράδυ το άλλο)

ΑΜΙΝΟΞΕΑ (όπως π.χ. τα Free aminos): Με άδειο στομάχι μισή ώρα πριν το φαγητό.

QUERCETIN: Αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, καλό για βρογχίτιδα, αποχρεμπτικό, βοηθά την αποβολή των φλεγμάτων. Πλούσια πηγή τα κρεμμύδια. Μισή ώρα πριν το φαγητό

MSM (Methylsulfonylmethane): ένα αποτελεσματικό παυσίπονο/αντιφλεγμονώδες και όχι μόνο. Το παίρνουμε με άδειο στομάχι αλλά αμέσως πριν το φαγητό

ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ: Μπορούμε να τα πάρουμε από ζωικές πηγές κυρίως λιπαρά ψάρια και θαλασσινά, ή από φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όμως μόνο οι ζωικές πηγές μας δίνουν Ωμεγα-3 έτοιμα για χρήση από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα Ωμεγα-3 από τις φυτικές πηγές χρειάζονται μια μετατροπή που τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι ίσως να μην μπορούν να κάνουν. Γιαυτό είναι καλύτερα οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά να παίρνουν τα Ωμέγα-3 από λιπαρά ψάρια και θαλασσινά

PSYLLIUM HUSKS: Η καλύτερη πηγή φυτικών ινών εξαιρετικής ποιότητας με άμεση αποτελεσματικότητα στην δυσκοιλιότητα και πολλά θρεπτικά στοιχεία. Πάντα με άδειο στομάχι τουλάχιστον μισή ώρα πριν το φαγητό και ΠΑΝΤΑ με μπόλικο νερό, τουλάχιστο ένα πολύ μεγάλο ποτήρι.

ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ (Digestive enzymes): Μαζί με φαγητό βοηθούν την πέψη. Αν έχουμε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου τα παίρνουμε με άδειο στομάχι στα ενδιάμεσα των γευμάτων.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ: Δεν έχει καλή απορρόφηση και χρειάζεται ενισχυτικά . Οπωσδήποτε πρέπει να συνοδεύεται από κάποια λιπαρή ουσία όπως ελαιόλαδο, βούτυρο, ινδοκάρυδο. Επίσης χρειάζεται ενίσχυση με μαύρο πιπέρι. Η κουρκουμίνη είναι αντιπηκτική γιαυτό άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά πρέπει να παίρνουν κουρκουμίνη μόνο με παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό τους. Ακόμα και ο απλός κουρκουμάς (turmeric) στο φαγητό χρειάζεται προσοχή από αυτά τα άτομα.

ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ: Ακόμα και το φρούτο και ο χυμός του γκρειπφρουτ μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα αν παίρνετε φάρμακα. Εμποδίζει την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων και τον σωστό μεταβολισμό στο συκώτι και αποβολή τους από το σώμα. Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε κάποιον ειδικό διατροφολόγο ή τον θεράποντα ιατρό σας να ελέγξει τις αντιδράσεις με τα φάρμακα σας, διαφορετικά αποφύγετε το γκρέιπφρουτ.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ: μη παίρνετε ασβέστιο χωρίς συμβουλή ειδικού. Πολύ λίγοι άνθρωποι το χρειάζονται, αφού υπάρχει άφθονο στις τροφές και συνήθως το πρόβλημα είναι η απορρόφηση του από το γαστρεντερικό σύστημα. Αν σας το έχει συστήσει ειδικός συνδυάστε το με τουλάχιστον διπλάσια δόση μαγνήσιο ίσως και περισσότερο. Συμβουλευθείτε κάποιο Ειδικό Διατροφολόγο. Το ασβέστιο εμποδίζει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου (Zinc).

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ: Οι βιταμίνες Α,D,E,K, και τα αντιοξειδωτικά Resveratrol, astaxanthin, Coenzyme Q10, Lutein, Lycopene, B-Carotene, Cryptoxanthin χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν, γι’ αυτό παίρνετε τα με ένα λιπαρό γεύμα (αυγό, αβοκάντο, λιπαρό ψάρι, ελαιόλαδο, βούτυρο κλπ) (ΟΧΙ βέβαια επεξεργασμένα φυτικά βούτυρα με τρανς λιπαρά ούτε επεξεργασμένα λάδια εμπορίου!)

Προσοχή στους συνδυασμούς διατροφικών συμπληρωμάτων

Βιοχημικοί ανταγωνισμοί μπορεί να μας προκαλέσουν επικίνδυνες διατροφικές ανισορροπίες και σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ B: Αν θα πάρετε μια συγκεκριμένη Βιταμίνη Β μόνη της (π.χ. Β1, Β6, Β12 κλπ) πάρτε μαζί και μια καψούλα B-complex για να μη δημιουργήσετε ανισορροπίες στις άλλες Β βιταμίνες. Μπορείτε να βρείτε συνδυασμούς βιταμινών Β-Complex με επιπλέον την συγκεκριμένη βιταμίνη Β που θέλετε να πάρετε, όπως High B12 B-complex ή High B5 B-complex κ.ο.κ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Δ: πρέπει να συνοδεύεται με Κ2(ΜΚ-7) για να απορροφάται σωστά, διαφορετικά μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό. Όσο μεγαλύτερη δόση βιταμίνη Δ παίρνετε τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για μεγαλύτερη δόση Κ2(ΜΚ-7). Συμβουλευθείτε οπωσδήποτε κάποιο ειδικό και μη παίρνετε Κ2(ΜΚ-7) με αντιπηκτικά φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του θεράποντα γιατρού σας.

Οι πιο πάνω οδηγίες μπορεί να μην ισχύουν για όλους. Κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ και ότι ωφελεί ένα άτομο μπορεί να βλάψει κάποιον άλλο. Συμβουλεύεστε πάντοτε κάποιο ειδικό διατροφολόγο με επιστημονική γνώση και πείρα στα Διατροφικά Συμπληρώματα και απαραίτητα τον θεράποντα ιατρό σας αν παίρνετε φάρμακα ή έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. αντιπηκτικά, χημειοθεραπεία κλπ)

Άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, ή άτομα που παίρνουν φάρμακα δεν πρέπει να παίρνουν κανένα διατροφικό συμπλήρωμα χωρίς έλεγχο πιθανών αντιδράσεων με την ασθένεια η τα φάρμακα τους από τον θεράποντα ιατρό τους.